2009. december 17., csütörtök

Lengyeltejek- Kefír és más joghurtok

Amint lunanyuszi is írta, nagy barátai vagyunk a tej mindenféle formáinak. Noha az elmúlt tíz évben otthon elszaporodtak a korábban ismeretlen tejtermékek (savós tej, író, ízesített kefír, joghurtok, cottage cheese) mindenféle minôségben és árkategóriában, az itteni kínálat lenyûgözô. Nem csupán a választék, a számunkra ismeretlen készítménye, hanem a minôség is. Hetente fogok jelentkezni egy-egy újabb tejtermékkel, ez most a hatodik -kissé megkésett- rész.
Eddig megjelentek:


A cím bármily megdöbbentô valós. Elkerülendô hogy a szakszerûtlenség vádja érjen, újfent a zseniális tejterméktanács-féle definícióhoz nyúltam elôször, hogy megtudjam mi  is az a joghurt.
a joghurt tulajdonképpen nem más, mint a baktériumok által megalvasztott tej. Mivel azonban a tehéntejben túl kevés a fehérje ahhoz, hogy jó állaga legyen a joghurtnak, fölözött tejből készített tejporral sűrítik be. A tejhez ezután joghurtbaktérium-tenyészetet adnak, és 42 0C-ra melegítik. Manapság már ízanyagokkal vagy gyümölccsel is ízesítik.
Mivel azonban a kefírrôl nem beszélt, elmentem a wikipediára, ami azt alábbiakat mondta:
A kefír a Kaukázusi-hegység északi részéről származó joghurtféleség, amely nem csupán tejsavbaktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is. [...]
A kefír krémes állagú, íze enyhén keserű. 35-40 féle aromát tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a kefír egyedi, kellemes aromájának kialakításához. A tejsav mellett szén-dioxid és kis mennyiségű alkohol is képződik benne, ettől lesz a jó kefír picit pezsgő. ...
Ergo a kefír tulajdonképpen gombás joghurt, tehát lazán egy kalap alá vehetem ôket. Már csak azért is megtehetem, mert joghurtból otthon is szép választék van, kefírbôl pedig még itt sem sokkal szélesebb, mint otthon.

Joghurt

Ugyanazt a széles gyümölcsízesítésû választékot mutatják fel, mint az otthoni gyártók, és megdöbbentô módon nem is sokkal bôségesebb (mondjuk itt van narancsos is, viszont az otthoni nagy favorit, a citromos nincs). Mégis igazán kiemelni két joghurtfajtát érdemes. Az egyik a görög joghurt (grecki), ami ízesítetlen, viszont az íze valamiféle átmenetet képez a tejföl és a joghurt között, egy kevés kefíres vagy fetasajtos felütéssel. A sima natúr joghurtokhoz képest (amit férfiasan bevallva én nem kedvelek túlságosan) sokkal finomabb (már csak az is bizonyítja, hogy ezt el tudom kanalazgatni magában).
A másik kiemelésre érdemesnek találtatott a zöldséges joghurt, amibôl kétfélét láttam eddig, céklásat és paradicsomosat. Sajnos még sosem vitt rá minket a lélek, hogy vásároljunk is belôle, de ezennel büszkén jelentjük, itt még ez is van!

Kefír
Kefíreket hasonlóképpen lehet kapni mint otthon, kispohár, nagypohár, csak itt van mûanyagpalackos, literes (visszazárható) kiszerelésben is. Márkánként egy-egy van belôlük, van 0%-os (ami gondolom a zsírtartalmát jelöli), van fûszállal dekorált, ízre pedig körülbelül ugyanaz a különbség köztük, mint az otthoniak között. Magyarul minimális, egyéni, igazán azt sem tudjuk, a márkát szeretjük, vagy tényleg más az íze.
Ami viszont itt nagyon meglepett, az az ízesített kefír (vagy ugye nézhetjük úgy is, hogy gyümölcsjoghurt kefírgombával). Egyszer vannak édesek (epres, erdeigyümölcsös), no meg vannak nemédesek, amikbôl a legzseniálisabb az uborkás-kapros.





A mindenféle helyi joghurtok évközi osztályzata:










Mivel ugyanolyan mint otthon (ez lenne az 5 csillag), az ízesített kefírekért járt a plusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése