2009. október 23., péntek

Lengyeltejek - Maślanka

Amint lunanyuszi is írta, nagy barátai vagyunk a tej mindenféle formáinak. Noha az elmúlt tíz évben otthon elszaporodtak a korábban ismeretlen tejtermékek (savós tej, író, ízesített kefír, joghurtok, cottage cheese) mindenféle minôségben és árkategóriában, az itteni kínálat lenyûgözô. Nem csupán a választék, a számunkra ismeretlen készítménye, hanem a minôség is. Hetente fogok jelentkezni egy-egy újabb tejtermékkel, ez most az elsô rész, a...


Maślanka. 
A maślanka angol neve buttermilk, ez normális körülmények között az író neve. Érdekessége, hogy itt nincs Nobel-díjas  maślanka, ellenben nálunk íróból van, nem csoda hogy az egy fôre jutó tejzsír Magyarországon a legalacsonyabb.
Noha az író a magyar wikipédia szócikke szerint "a vaj és túrógyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, opálos folyadék. Kereskedelemben általában nem kapható.", az angol buttermilk szócikk eligazít, szerinte ez hagyományosan volt mellékterméke a vajkészítésnek, most pedig a tej és a streptococcus lacti nevû baci szerelemgyereke, és valójában ez kultúrált buttermilk, akiknek a kultúrát a már említett baci hintette.
A lengyel wikipedia szócikke szerint 91% víz, 0,5% zsír, 3,1% fehérje, 4% tejcukor, 0,7% ásványi só, 0,6% tejsav, baciszázalék és bacik említése nélkül. Teljes a zûrzavar, ellenben az biztos, hogy a maślanka nem opálos, nem savanykás, ellenben híg, és nagyon finom. Személyes kedvencem az almás, ld. emitt jobbra. A gyártója megérdemel egy kis reklámot: Mlekpol).

Igen fontos az a -valószínûleg a dobozán is feltüntetett- részlet, hogy fel kel rázni fogyasztás elôtt. Ráadásul érdemes is, mert felrázva felhabosodik, és sokkal finomabb lesz. A fel nem rázók büntetése pedig egy elmondhatatlan -na jó elmondható: takony- állagú maradék a doboz alján, ami se nem jó ízû, se nem gusztusos.
Amikor délben hazaugrom "ebédelni", szeretek meginni egy pohárral kávé elôtt, de bármikor jó éhségûzônek, vagy éppen  édesség gyanánt.

Az almás maślanka évközi osztályzata:










Az évvégi osztályzat függ a teljes felhozatal értékelésétôl, szóval lehet neki drukkolni.

5 megjegyzés:

  1. Eddig magasan vezet még nálam is, pedig én a piros színű dolgokat jobban szoktam szeretni.

    VálaszTörlés
  2. de ez a nobel díjas buttermilk övön aluli volt, ismerd be

    VálaszTörlés
  3. Amikor kerestem, hogy mi is az az író, nem akartam elhinni, hogy ugyanúgy írják. Utána már kihagyhatatlan volt :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem a Serek wiejski a kedvencem: http://www.krasnystaw.eu/?id=79

    Ismeritek? Szczypiorki-val (metélőhagyma) a legfinomabb.

    VálaszTörlés
  5. Ezt még otthonról ismerem, de lunanyuszi már itt is evett.
    A mostani nagy favorit a smietankovy serek, fôleg a smakowe. Tegnap este észrevétlen betúrtunk fél kilót.

    VálaszTörlés