2009. október 5., hétfő

Skype lét

Minden reggel az elsô dolgom, hogy elindítom a gépem, az emailkliensek sorát (egyet a saját címemnek, egyet a cégesnek), a következô pedig a skype. Két hónappal ezelôtt írtam ezt a bejegyzést:
"Ami viszont teljes siker, az az elôfizetés. Az elôfizetés egy havi fix díj, amivel egész európát további költségektôl mentesen hívhatom. Jelenleg a teljes európát lefedô elôfizetés 5€, ennek az ára már akkor visszajött, amikor kétszer-háromszor 20 perceket beszéltünk Nyuszival SkypeToGo számon keresztül. Skype megoldások."
Ezt a sikert azóta megtöbbszöröztem, akirôl tudom, hogy elérhetô vezetékes számon, azon hívom, cégesen is sokszor használom, hiszen annyira mindegy, hogy a telefont emelem fel, vagy a skype telefont. Érzelmileg azt adja, amit otthon a mobiltelefon: nem érzem magam elzárva, bármikor felemelhetem a telefont, és teljes nyugalommal hívhatok bárkit.

Ez a telefon önmagában megérdemelne egy dicshimnuszt: nem csupán egy telefon alakú mikrofon-hangszóró páros, és nem csupán együttmûködik a skype-pal (nu... szkájppal), de magán tárolja a programot és a drivereit is. Akármilyen gépbe bedugva azonnal fut a saját bejelentkezett skype-om, letöltés, telepítés és más huncutságok nélkül. Ami igazán meglepett az volt, hogy Vistába bedugva is zokszó nélkül mûködik. Nem keresett drivert, nem kellett újraindítani a gépet, csak bedugni és használni. Mióta a cégnél dolgozom mindenkinek van már (noha nem ilyen okos, de a skype telefon ötlete megfertôzött mindenkit).



A behívószám (Skype In) a másik amit nagyon sokat használok, és ha azt nem is mondhatnám, hogy pénzt spórolok vele, de igazi alternatívát ad másoknak hogy hívjanak. Fôként Tamás használja sokat, hetente 3-4 alkalommal beszélünk, akárcsak otthon. Minden bizonnyal nem csacsognánk ilyen fesztelenül ha percenként 60-120 forintba kerülne, azonban így neki csak egy helyi hívás, nekem meg évi 12000 forint. Ha csak ezt a barátságot melegen tartja, már megérte.

A harmadik mód, ahogy sokat használom a chat, majd mindennap bejelentkezik valaki, váltunk pár írott szót, vagy éppen  napokon átnyúló folyamatos elnyújtott beszélgetéseket produkálunk, mint Lindával.

A fizetôs egyenlegemet pedig kizárólag sms-ekre költöm, alkalmanként 25 zlotyval tölti fel az egyenleget, amikor 8 zloty alá csökken, egy sms pedig 0,396 zloty. Ez egészen olyan költség, mint otthon, ugyanolyan nyugodtan állok neki sms-t írni, mint otthon.
Egészen egyszerûen a kommunikációt problémamentessé és költségkímélôvé teszi, gyakorlatilag csak csökkentek a kommunikációs költségeink, pedig ekkora távolságból ez csoda. Skype csoda.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése