2010. április 11., vasárnap

Lengyeltejek - Dulce de leche

Amint lunanyuszi is írta, nagy barátai vagyunk a tej mindenféle formáinak. Noha az elmúlt tíz évben otthon elszaporodtak a korábban ismeretlen tejtermékek (savós tej, író, ízesített kefír, joghurtok, cottage cheese) mindenféle minôségben és árkategóriában, az itteni kínálat lenyûgözô. Nem csupán a választék, a számunkra ismeretlen készítménye, hanem a minôség is. Hetente fogok jelentkezni egy-egy újabb tejtermékkel, ez most a hetedik -hónapokkal megkésett- rész.
Eddig megjelentek:

Mint a neve is elárulja ez nem igazi lengyel tejtermék, de a trükk benne az, hogy ez bizony készítmény, és lengyel tejbôl készítjük. Az alapanyaga cukrozott sûrített tej.




Ez argentín
A dulce de leche a wikipedia szerint a tejkaramella argentín neve, bár inkább nevezném nemzeti édességnek: tapasztalatunk szerint, ha valami édes, akkor jóeséllyel dulce de leche ízesíti, de ha nem tenné, hát adnak mellé egy keveset. Passa éveken át hozott, amikor hazament, sôt mi még a nászutunkról is vittünk megrendelésre Valentinának.


Mi viszont egy mongóliai magyar recept rekonstrukciója alapján megtaláltuk a magyar-argentín rokonság elsô és legfontosabb bizonyítékát. Sikerült elôállítanunk dulce de lechet, amikor Góbi-torta krémet akartunk csinálni. Tiszta alkímia.

Nem csapok fel gasztrobloggernek, túlságosan szeretek enni ahhoz, hogy két csalogányherét tegyek egy tányér közepére, és áradozzam a nyersen melléposszantott fokhagyma lágy zamatán. Ellenben a nyúlós-ragadós, rettenetesen édes dulce de leche kikanalazása egy bödönbôl egy nekem kitalált gasztronómiai élmény, igazi Micimackó-érzés.

Lengyel-magyar-mongol
A recept legzseniálisabb része, hogy a türelmen kívül mást nem is kíván. Kell egy konzerv cukrozott sûrített tej, bele kell fektetni egy lábosba, vízzel feltölteni és forralni 2-3 órán keresztül. Aki kalanddal is párosítani akarja, az hagyhatja elfôni róla a vizet, hogy utána a plafonról és a konyhabútorról kanalazhassa le a krémet, a kevésbé kalandvágyóknak ajánlott odafigyelni, hogy ne fogyjon el a víz.

Ínycsiklandás
Érdemes csukott állapotban megvárni míg kihûl, így legalább a konzervnyitót nem borítja be a krém. A fôzési idôvel nem érdemes spórolni, az elsô alkalommal kicsit kevesebb ideig fôztük (2 óra körül) és a kanalat örökre szívébe akarta zárni. Második alkalommal több, mint három óráig fôztük, és szinte pudingállaga lett, érdemes erre törekedni, bár a kenhetôsége sokat romlott.



Eddig kétszer csináltunk ilyet, mindkétszer a konzervbôl kanalaztuk ki, hangos nyammogás mellett, ha egyszer eljutunk odáig, hogy valamiféle édesség készül belôle, majd megírom. A lengyelesítés szellemében talán pirogba kellene tölteni...

Rendhagyó módon ez nem kap pontszámot, lévén az alapanyagot meg sem kóstoltuk, de ha kapna, akkor is csak osztott argentín/lengyel kettôspontszámot kaphatna.

3 megjegyzés:

  1. asszem ilyen krém van a kedvenc sütimben, a marlenkában :)

    VálaszTörlés
  2. "Tejkaramella csókod Serenella, oly ennivaló!"

    VálaszTörlés
  3. Nem semmi a blogod!
    Élvezetes és tanulságos! Miért nem veszel részt olyan versenyeken mint a www.blogverseny.info ? Szerintem aratnál!
    Melody

    VálaszTörlés