Amint lunanyuszi is írta, nagy barátai vagyunk a tej mindenféle formáinak. Noha az elmúlt tíz évben otthon elszaporodtak a korábban ismeretlen tejtermékek (savós tej, író, ízesített kefír, joghurtok, cottage cheese) mindenféle minôségben és árkategóriában, az itteni kínálat lenyûgözô. Nem csupán a választék, a számunkra ismeretlen készítménye, hanem a minôség is. Hetente fogok jelentkezni egy-egy újabb tejtermékkel, ez most a hetedik -hónapokkal megkésett- rész.Eddig megjelentek:
Mint a neve is elárulja ez nem igazi lengyel tejtermék, de a trükk benne az, hogy ez bizony készítmény, és lengyel tejbôl készítjük. Az alapanyaga cukrozott sûrített tej.
Ez argentín |
Mi viszont egy mongóliai magyar recept rekonstrukciója alapján megtaláltuk a magyar-argentín rokonság elsô és legfontosabb bizonyítékát. Sikerült elôállítanunk dulce de lechet, amikor Góbi-torta krémet akartunk csinálni. Tiszta alkímia.
Nem csapok fel gasztrobloggernek, túlságosan szeretek enni ahhoz, hogy két csalogányherét tegyek egy tányér közepére, és áradozzam a nyersen melléposszantott fokhagyma lágy zamatán. Ellenben a nyúlós-ragadós, rettenetesen édes dulce de leche kikanalazása egy bödönbôl egy nekem kitalált gasztronómiai élmény, igazi Micimackó-érzés.
Lengyel-magyar-mongol |
Ínycsiklandás |
Eddig kétszer csináltunk ilyet, mindkétszer a konzervbôl kanalaztuk ki, hangos nyammogás mellett, ha egyszer eljutunk odáig, hogy valamiféle édesség készül belôle, majd megírom. A lengyelesítés szellemében talán pirogba kellene tölteni...
Rendhagyó módon ez nem kap pontszámot, lévén az alapanyagot meg sem kóstoltuk, de ha kapna, akkor is csak osztott argentín/lengyel kettôspontszámot kaphatna.
asszem ilyen krém van a kedvenc sütimben, a marlenkában :)
VálaszTörlés"Tejkaramella csókod Serenella, oly ennivaló!"
VálaszTörlésNem semmi a blogod!
VálaszTörlésÉlvezetes és tanulságos! Miért nem veszel részt olyan versenyeken mint a www.blogverseny.info ? Szerintem aratnál!
Melody