2009. augusztus 24., hétfő

A lassan kikísérletezett optimális út

Az elmúlt hat hónapban összesen megjártam tizenkétszer a Budapest (Sóskút) Kalisz utat. Sok szándékos és véletlen kísérlet, és sok térképbújás után kialakult egy út, aminek az idô-hossz aránya jelenleg optimálisnak tûnik. (innen kéretik eltörni minden ujját a legoptimálisabb szó minden használójának). A városok utak sorban (ha netalántán valakinek eszébe jutna meglátogatni minket) (a további látogatók kedvéért):
Magyarország egyértelmû, M1-es Rajkáig, onnan Bratislava egy köpés, 23km. A határtól odébb van egy OMV kút, ott lehet cseh és szlovák autópálya matricát is kapni, néha beszélnek magyarul is. Bratislavától Malacky és Brno felé kell menni, Brnoig teljesen eseménytelen egyenes autópálya. Brno-nál érdemes figyelni, mert az út bevinne a centrumba, Olomouc azonban ugyanazon a kijáraton van, mint Praha, így elég könnyû elvéteni. Ha viszont valaki ráért az olomouci útra, újabb 50km eseménytelen autópálya vár rá, majd az 1-es utat elhagyva a 46-os útra kell térni. Az szintén autópálya-jellegû, kétszer két sáv elválasztva, nyomokban leállósávval.
Olomouc körgyûrûjén folyamatosan Ostrava felé kell menni, majd az újabb autópályán egészen Ostraváig. Ostravánál a PL (Gliwice) tábla után egészen addig, ahol el lehet menni Racibórz felé.

Ostrava és Racibórz között van a cseh-lengyel határátkelô,észrevétlenül lehet rajta átsuhanni. Racibórztól kezdve egészen Kluczborkig a 45-ös úton kell haladni, Opolén át. Az opolei külsô gyûrû nagyon praktikus, érdemesebb azon menni, mint a városban kószálni, bár az lényegesen rövidebb. Alapvetôen a táblák a gyûrû felé visznek, így könnyebb is arrafele menni.
Kluczborkot keresztezve a 45-ös útról rá lehet fordulni a 11-esre (balra, jobbra nem messze van egy Shell benzinkút, tiszta vécé, kávézó), ami Kepnon és Ostreszówon át elvisz Ostrów Wielkopolskie-ig, ahonnan a 25-ös úton 15 perc alatt Kaliszba juthatunk.

Ez lenne az optimum. Emitt alant a fontosabb pontokkal.


View Larger Map

Igazodva a valós igényekhez íme egy lista a városokról, amiket érinteni kell:

Bratislava [Rajka] (M1)
Brno (D2)
Olomouc (1)
Ostrava (1)
Racibórz (46)
Opole (45)
Kluczbork (45)
Opatów [Pozńan] (11)
Kepno [Pozńan] (11)
Ostrów Wielkopolskie (11-25)
Kalisz (11-25)

Ezen az útvonalon az eddigi legjobb utam 8 óra 45 perc volt, átlagosan 9 és fél órát érdemes rá számolni. Mivel a fulneki leágazás (ami kereken 450 kilométerre van Budapesttôl) után már nincs autópálya, általában az elsô 450km 4,5-5 óra, a maradék 320km pedig a másik 4,5-5 óra. Idôben tehát ott a félút távban Brno után valamivel. Érdemes este érkezni Lengyelországba, mivel akkor csendesebb a forgalom, Opole önmagában képes egy órás lenni, ha a körgyûrûn dugó van.

Üzemanyaggal is érdemes úgy gazdálkodni, hogy Lengyelországba üresen érkezzen a kocsi, mivel a legdrágább üzemanyag is 1EUR alatt van.

Most már kellô útitanáccsal ellátva várunk mindenkit látogatóba.

10 megjegyzés:

  1. Ezt vehetjük felszólításnak? :)

    VálaszTörlés
  2. Nem esik ki nagyon Oswiecim sem... Manó még nem volt.

    VálaszTörlés
  3. Lengyel léptékkel nem esik ki, alig 400 km innen. Racibórztól 200 ;)

    VálaszTörlés
  4. És igen, ez egy határozott felszólítás. A lakásban két franciaágy van. Na jó, az egyik kanapé, de az ágy sem kényelmesebb :-D

    VálaszTörlés
  5. A Tátrán keresztül azért mégiscsak szebb az út, és akkor útba esik a Nowy Targ-i piac (hatalmas élmény volt számomra) és Oswiecim is közelebb van. Bár lényegesen hosszabb a menetidő.

    VálaszTörlés
  6. Jaja, én is Szlovákián egyenesen keresztül gondoltam, persze akkor kell egy éjszaka szállás is Oswiecimnél. Emiatt igazából a menetidő sem számít. Én a vihar után jártam arrafelé, kiváncsi vagyok, milyen a Tátra most.

    VálaszTörlés
  7. Krakkóban van egy olcsó szállás, kicsit munkásszálló jellegű, de sokkal igényesebb, mint Magyarországon bármelyik. Ha gondolod, megnézem az elérhetőségüket!

    VálaszTörlés
  8. Szlovákián keresztül utazás, nem szimpla idejövés ;)

    VálaszTörlés
  9. Az biztos. Bár a mai indexes rendőrösszivatós cikk után meggondolnám.

    Anyatigris, megköszönném. :)

    VálaszTörlés
  10. Hotel Krakus a szálloda neve, megtalálod a www.hotel-krakus.com.pl oldalon, viszont már ez sem olyan olcsó, mint tavaly volt. :(

    VálaszTörlés